El passat 8 de juny de 2017, un grup d’experts en tabaquisme van comparèixer davant la Comissió de Salut del Parlament de Catalunya. Aquesta compareixença és fruit de la VII Trobada del Programa d´Atenció Primària sense Fum, celebrada l’octubre de 2016 a Vic conjuntament amb la II Jornada de Prevenció i Control del Tabaquisme de la Catalunya Central (“Nou país, nous reptes en tabaquisme”). En aquella Trobada es va fer una mirada cap al futur, plantejant els principals reptes, fent una revisió de les prioritats a nivell internacional, i autonòmic i convidant als grups polítics amb representació parlamentària a expressar el seu posicionament.

Els experts convidats, entre els quals els doctors Cristina Martínez i Esteve Fernández, de la Unitat de Control del Tabac/Centre Col·laborador de la OMS per al control del tabac de l’Institut Català d’Oncologia, van posar al dia diferents aspectes de la prevenció, control i tractament del tabaquisme, incloent propostes concretes per avançar. Com podreu veure a les intervencions (enllaços a l’enregistrament del Canal YouTube del Parlament), tots els experts coincideixen en la necessitat d’impulsar mesures legislatives que vagin més enllà de les actuals lleis espanyoles de control del tabac i de la llei catalana de drogodependències. En aquest sentit, us avancem que s’està preparant un esborrany des de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, a partir d’aquesta compareixença i propostes prèvies del Consell Assessor del Tabaquisme.

Entre les propostes cal destacar:

  • Estendre la legislació d’espais sense fum per augmentar la protecció als menors, amb definició d’entorns sense fum als centres educatius i sanitaris, a instal·lacions esportives a l’aire lliure i en vehicles privats.
  • Estendre la legislació d’espais sense fum a espais semi-oberts o semi-tancats, com són nombrosos mercats a l’aire lliure, centres comercials, parades d’autobusos o trenestendre la legislació a campus universitaris, entrades d’edificis, platges i piscines.
  • Potenciar campanyes generals i específiques de prevenció del tabaquisme.
  • Integrar en la cartera de serveis sanitaris el tractament per a la deshabituació tabàquica.
  • Promoure la recerca sobre prevenció i control del tabaquisme.
  • Equiparar la cigarreta electrònica i altres formes noves de consum (tabac sense combustió, shishas, etc) al consum de tabac tradicional, amb regulació en els mateixos àmbits sense excepcions.
  • Millorar el compliment de la legislació en terrasses i vehicles (comercials i de les administracions).
  • Avançar en les mesures fiscals per augmentar els preus del tabac.
  • Adoptar l’empaquetat o envasat neutre (genèric) per a tots els productes del tabac.

La compareixença es va organitzar en dos blocs, amb 5 intervencions de 8 minuts cadascuna. A continuació us posem l’enllaç directe a cada una de les intervencions

Primer bloc (ordenació del debat, Diputada Alba Vergés):

Segon bloc

  • Guadalupe Ortega i Cuelva, Programa d’Atenció Primària sense Fum. Setmana sense fum. Programa Infància sense Fum. Paper d’Infermeria.
  • Francesc Abella i Pons, Unitat de Tabaquisme, Hospital de Santa Maria, Lleida. Xarxes territorials. Paper de les Unitats Especialitzades.
  • Joan Lozano i Fernández, Grup d´Atenció Primària d´Abordatge al Tabaquisme, Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària. Programa Atenció Primària sense Fum. Setmana sense fum. Paper de l’atenció Primària.
  • Àngela Martínez-Picó, Societat Catalana d’Atenció i Tractament del Consum de Tabac. Paper de les Societats Cientifiques. Entorn sense fum.
  • Antònia Raich i Soriguera, Xarxa Assistencial Universitària de Manresa Althaia. Xarxes territorials. Paper de les Unitats Especialitzades.

Compartir:

No Comment

Comments are closed.