El passat dilluns 4EUREST-PLUS-Logo2 d’abril va tenir lloc la reunió d’inici del projecte «European Regulatory Science on Tobacco:Policy implementation to reduce lung diseases» (EUREST-PLUS Project), amb la participació de la Marcela Fu i l’Esteve Fernández, de la Unitat de Control del Tabac de l’ICO.

El Projecte EUREST-PLUS té com a objectiu general monitoritzar i avaluar l’impacte de la implementació de la Directiva Europea de Productes del Tabac (TPD) de la Unió Europea (UE), en el context de la ratificació del Conveni Marc de Control del Tabac (CMCT) de l’OMS a nivell de la UE.

El coordinador del Projecte EUREST-PLUS és el Dr. Constantine Vardavas, de la European Network for Smoking Prevention i la Universitat de Creta. El consorci de recerca, a banda dels coordinadors i el mateix ICO, està format per  universitats i centres de recerca, i associacions ciutadanes, com ara el King’s College de Londres, el Centre Alemany de Recerca del Càncer, la Universitat de Maastricht, l’ONG Aer Pur Romania, la European Respiratory Society, la Universitat de Waterlooo (Canadà), la Fundació Tabac o Salut d’Hungria i la Fundació per a la Salut de Polònia.

Els objectius específics són:

  1. Avaluar l’impacte psicosocial i conductual d’aplicació TPD i la implementació del CMCT, a través de la creació d’una cohort prospectiva de fumadors adults de 6 països de la UE (Alemanya, Grècia, Hungria, Polònia, Romania i Espanya; en total 6.000 particpants) amb estudis d’avaluació de l’impacte de la DPT i CMCT en poblacions vulnerables;
  2. Avaluar el suport per a la implementació de la TPD a través d’anàlisis de dades secundàries de l’Eurobaròmetre especial sobre el  tabac, un estudi transversal realitzat en 27.000 adults en els 28 estats membres de la UE, abans de la TPD (2009, 2012 i 2015) amb un total de 80.000 participants en les diferents enquestes; i
  3. Documentar els canvis en les cigarretes electròniques (disseny, etiquetatge/envasat i composició química) després de la TPD.

IMG_0043

L’equip de la UCT contribuirà en el disseny i implementació de la cohort espanyola, així com en l’obtenció de resultats d’aquesta cohort, de la combinació de les cohorts europees i de les dades provinents de l’Eurobaròmetre. Aquest projecte representa, a més a més, la possibilitat d’establir comparacions amb les cohorts del «International Tobacco Control Policy Evaluation Project» (l’anomenat «ITC Study») de la Universitat de Waterloo) amb presència a una trentena més de països.

El projecte té una durada de tres anys i rebrà 2,3 milions d’euros de finançament de la UE en el marc del Programa Horizon 2020.

Publicat: 6 d’abril 2016

No Comment

You can post first response comment.

Leave A Comment

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter message.