Des del maig passat, i coincidint amb el Dia Mundial sense Tabac, l’ICO ha implementat la campanya Allunyem el tabac, impulsada des de la UCT per la Xarxa Catalana d’Hospitals sense Fum. Aquesta campanya pretén allunyar el consum de tabac de les entrades als recintes hospitalaris amb l’objectiu final de reduir la visibilitat del tabac, desnormalitzar-ne el consum i sensibilitzar la població sobre la importància de deixar de fumar.

Tot i que l’actual Llei del Tabac 28/2005, amb les seves posteriors modificacions, va prohibir fumar a tot el recinte sanitari, incloent les àrees a l’aire lliure, a les entrades dels recintes sanitaris s’hi concentra encara una quantitat considerable de persones fumant. Això comporta que el fum ambiental del tabac pugui entrar a l’interior dels centres i que a les portes d’entrada es visualitzi en gran mesura el consum de tabac i les burilles al terra, fet que malmet la imatge de l’hospital com a centre promotor de la salut.

La campanya Allunyem el Tabac ha estat dissenyada amb l’objectiu de crear una àrea lliure de tabac a les entrades i així allunyar aquest consum i la seva visibilitat. La fita final és la de sensibilitzar la població de la importància de deixar el tabac. A la vegada, també vol reforçar el rol modèlic dels professionals de la salut que treballen al centre com a agents promotors de la salut.

L’Hospital Duran i Reynals, on les polítiques de control del tabac les promou l’ICO, ha estat un dels hospitals pioners en implementar la campanya, que inclou accions com ara la retolació dels accessos al recinte de l’edifici de l’hospital, delimitació del perímetre al voltant dels accessos on s’aconsella no fumar, renovació i allunyament dels cendrers, informació per a la sensibilització dels i les professionals sobre el seu rol modèlic recomanant no sortir a fumar amb la roba de treball i difusió de la campanya a les xarxes socials.

Esperem que l’experiència duta a terme a l’Hospital Duran i Reynals serveixi també per a encoratjar altres centres de la Xarxa que vulguin implementar la campanya o part de les accions que es proposen. En aquest sentit, els materials de la campanya, així com l’assessorament de la Xarxa Catalana d’Hospitals sense Fum està a la seva disposició.

No Comment

Comments are closed.