La Unitat de Control del Tabac de l’Institut Català d’Oncologia tanca un any més la Setmana Sense Fum que va culminar amb el Dia Mundial Sense Tabac el passat 31 de maig. Des de la unitat s’ha treballat intensament per fer conèixer els riscs del tabac i com potenciar el seu control. Què hem fet?

Jornada al Ministeri de Sanitat

El cap de la UCT, Esteve Fernández, va participar el dimecres 29 de maig a la Jornada del Dia Mundial Sense Tabac organitzada pel Ministeri de Sanitat. L’acte va comptar amb la presència de nombrosos representants de la comunitat científica i professionals de l’administració i del tercer sector. La seva intervenció va estar dedicada a la importància dels espais sense fum, tant interiors com a exteriors.

Xarxa d’Hospitals Sense Fum

Des de la Xarxa Catalana d’Hospitals sense Fum es va col·laborar activament en la preparació conjunta de la Setmana Sense Fum 2024 a banda d’estimular que els centres de la Xarxa hi participessin. A més, el seu grup de treball de Tabac i Salut Mental va preparar un seguit material i activitats principalment dirigits als centres de salut mental i un manifest donant suport a la normalització de la intervenció sobre el consum de tabac en usuaris dels serveis de salut mental.

Sortim al carrer per ajudar a les persones a deixar de fumar

Amb motiu del Dia Mundial Sense Tabac, l’equip UCT va sortir al carrer per fomentar una vida lliure de tabac i ajudar les persones a deixar de fumar. La unitat va instal·lar diverses taules informatives a l’entrada de l’ICO, al Campus Bellvitge de la Universitat de Barcelona i, com a novetat aquest any, al centre urbà de L’Hospitalet de Llobregat per arribar a un major nombre de gent.

Col·laboració amb la fundació JOIA

Un any més, la unitat va col·laborar amb la Fundació JOIA per ajudar a pacients amb trastorns de salut mental a deixar de fumar. Aquesta organització, sense ànim de lucre, ofereix serveis d’inserció a persones amb trastorns mentals en 10 centres de Barcelona. Es tracta d’una activitat comunitària que es va iniciar a l’any 2014 i té com a objectiu disminuir l’alta prevalença de consum de tabac entre les persones amb trastorn mental.

Vídeo divulgatiu: cinc mites sobre el tabac

La UCT, amb col·laboració de la Universitat de Barcelona (UB), va elaborar una sèrie de vídeos divulgatius per desmuntar cinc mites sobre el tabac. Protagonitzats per estudiants de medicina i infermeria de la UB, tenen com a objectiu desmuntar alguns dels mites més comuns sobre el tabac i els seus derivats. En concret, van dirigits a persones joves, ja que la campanya de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) s’enfoca aquest any en “protegir als joves de les pràctiques de la indústria tabaquera.

Xerrades i difusió als mitjans de comunicació

L’equip de la unitat també ha participat en diverses xerrades, així com en programes i articles a diversos mitjans de comunicació:

  • Acte organitzat per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) amb la xerrada “Avenços en el control local i global del tabac: èxits, reptes i noves fites”
  • Participació en el webinar “Smoking Cessation: A Step Towards a Cancer-Free Environment” organitzat per Cancer Patients Europe.
  • Entrevista a La Nit dels Ignorants de Catalunya Radio
  • Article a EFE “Piden mejorar la atención para ayudar a dejar de fumar a personas con trastornos mentales”

No Comment

Comments are closed.