El passat 10 de maig les infermeres de la Consulta de la Unitat de Control de Tabac (UCT), Anna Riccobene i Marta Enríquez, van realitzar dos tallers informatius-motivacionals per a fumadors en la Fundació Joia. Aquesta organització, sense afany de lucre, ofereix serveis d’inserció a persones amb trastorns mentals en 10 centres de Barcelona. En concret, l’activitat es va realitzar a la seu de Bac de Roda en horari de matí i tarda. 

En els tallers es va oferir informació sobre l’addició al tabac, incloent-hi recomanacions sobre estils de vida saludable recollides al “Codi Contra el Càncer, es van aclarir diverses falses creences dels productes del tabac i es van donar recomanacions per començar un procés d’abandonament. 

En total van participar 16 usuaris de la Fundació i 6 professionals. A l’inici de les dues sessions es van avaluar els motius pels quals aquestes persones fumadores consumeixen tabac i per quins els agradaria deixar de fumar. A més es va valorar la seva motivació per deixar de fumar mitjançant el test de Richmond i la seva dependència a la nicotina mitjançant el test de Fagerström. Un cop finalitzat els tallers a tots els assistents se’ls va realitzar una mesura de monòxid de carboni, de la capacitat pulmonar i de l’edat pulmonar. Totes aquestes activitats aniran acompanyades amb un suport expert clínic entre els participants que vulguin fer un intent seriós d’abandonament. 

Aquesta activitat comunitària col·laborativa amb la Fundació Joia es va iniciar l’any 2014, i té com a objectiu disminuir l’alta prevalença de consum de tabac entre les persones amb trastorn mental. L’evidència indica que en aquest col·lectiu, tot i que presenten una prevalença alta de consum entorn del 45-75%, les intervencions intensives són eficaces i aconsegueixen bones taxes d’abstinència. 

No Comment

Comments are closed.