Investigadors del grup de recerca de Víctor Moreno han desenvolupat el primer model de predicció del risc de càncer de còlon i recte basat en dades a nivell espanyol que combina informació genètica amb estils de vida. El seu treball, publicat per la revista Scientific Reports, destaca la importància de millorar l’estil de vida per disminuir el risc de càncer de còlon i proposa utilitzar informació genètica, combinada amb l’estil de vida, per subdividir la població en diferents grups segons el risc de càncer de còlon i, així, afinar el mètode de detecció precoç (cribratge) actual.

Per desenvolupar-lo, els investigadors han utilitzat les dades provinents de l’estudi multicèntric espanyol “MCC-Spain”, realitzat de forma col•lectiva per investigadors pertanyents al CIBERESP, i que va comptar amb 10.106 participants. A tots ells se’ls va fer una entrevista per analitzar els factors de risc coneguts (dieta, exercici físic, índex de massa corporal, alcohol, antecedents familiars de càncer, entre d’altres) i, a un subgrup de 1.336 casos de càncer colorectal i a 2.744 controls, se’ls van fer una anàlisi de sang per detectar la predisposició genètica de desenvolupar un càncer de còlon i recte.

Amb tota aquesta informació, l’equip de recerca ha conclòs que l’estil de vida determina més el risc de càncer que la genètica. Han calculat que si es canvia un estil de vida de risc (per exemple, si s’obté un pes saludable), això pot compensar el tenir 4 punts (al•lels de risc) de predisposició genètica.

2017 Risk Model for CRC in Spanish population using enviromental and genetic factors (MCC)_GB

No Comment

Comments are closed.