El control del tabac a Brasil constitueix un desafiament constant del qual no hem de baixar la guàrdia ja que actualment tenim nous reptes com l’aparició de nous productes de tabac i nicotina. Aquests productes són addictius i estan associats a diverses malalties que causen discapacitat i mort.

Brasil és una referència internacional en el control del tabac i ha estat implementant mesures adequades durant gairebé quatre dècades. El 1986, es va llançar el Programa Nacional de Lluita contra el Tabac, un punt de referència que va incloure pautes per a les mesures de control del tabac a nivell federal i es va crear el Dia Nacional contra el Tabac, el 29 d’agost. La Constitució Federal de 1988 va ser important per al control del tabac al país, el seu concepte de salut com un dret de tots i deure de l’Estat, i el desenvolupament del Sistema Únic de Salut (SUS) van ser importants per desenvolupar mesures per prevenir el consum de tabac i ajudar les persones a deixar de fumar.

El 1996, es va promulgar una llei que regula la publicitat dels cigarrets, prohibeix l’ús de cigarrets i altres productes per fumar en espais col·lectius privats o públics. Anvisa, l’Agència Nacional de Vigilància Sanitària creada el 1999, va permetre mesures més efectives per controlar i inspeccionar els productes de tabac i va emetre una resolució que prohibeix la venda, importació i publicitat de qualsevol dispositiu per fumar, conegut com a cigarrets electrònics, el 2009. El 2009, es va aprovar una llei revolucionària a l’estat de São Paulo que prohibeix fumar en llocs públics tancats. Els establiments que incompleixin la prohibició s’enfronten a multes de fins a 750 dòlars per una primera infracció, amb la multa duplicant-se en cas de reincidència. Una tercera infracció comporta el tancament del negoci durant 48 hores i una quarta el tanca durant 30 dies. Aquesta llei es va convertir en federal el 2011. Brasil és signatari del Conveni Marc de l’Organització Mundial de la Salut per al Control del Tabac (CMCT de l’OMS) des de 2006.

Des de l’adopció del tractat, Brasil és un dels dos països que ha adoptat totes les mesures MPOWER als nivells de millors pràctiques. Com a resultat de l’aposta de Brasil per les mesures de control del tabac, la prevalença del consum de tabac ha disminuït dràsticament en un 74% en les últimes tres dècades, passant del 34% el 1986 al 9,1% el 2021. Tot i estar prohibit, els cigarrets electrònics representen un nou desafiament per al control del fum a Brasil, principalment entre els infants i els joves, i la lluita contra ells ha estat una prioritat màxima per mantenir el progrés aconseguit en els últims quasi 40 anys. El 2022, Anvisa va votar a favor de mantenir la prohibició dels cigarrets electrònics i el Ministeri de Justícia va promulgar una llei per prohibir la venda de cigarrets electrònics a Brasil.



No Comment

Comments are closed.