GNTH – Global Network of Tobacco Free Healthcare Services


La GNTH – Global Network for Tobacco free Health Care Services és una associació internacional independent sense ànim de lucre registrada a Suïssa que es funda amb l’objectiu de facilitar accions contra el tabac en els centres hospitalaris.

L’any 1999 comença com un projecte finançat per Europa , la Xarxa Europea de Serveis sense Fum -ENSH, i a partir del 2009 s’ha expandit a nivell mundial per involucrar tots els serveis sanitaris desenvolupant polítiques integrals pel control del tabaquisme en els hospitals i centres de salut.

L’organització es registra inicialment sota la llei belga com a ENSH-Global i reconstituïda com a Xarxa Global (GNTH) sota la llei suïssa al 2015. La GNTH-Global representa serveis d’atenció mèdica compromesos amb la implementació de polítiques lliures de tabac amb l’objectiu d’oferir una atenció segura i de qualitat  en relació amb el tabac per cada usuari, en tot moment i a qualsevol lloc.

La GNTH proposa l’aplicació del seu codi i l’intercanvi d’informació i experiències a través de la coordinació d’activitats i projectes. El concepte de la GNTH-Global es basa en un Codi Europeu de 8 estàndards, que té com a objectiu aconseguir una implementació efectiva de polítiques de control del tabac en els centres sanitaris.

Aquest Codi es posa en pràctica mitjançant un qüestionari d’autoavaluació: Qüestionari Selfaudit. Omplint aquest qüestionari, els hospitals poden identificar les àrees de millora i el pla d’acció específic per a les activitats previstes pel proper any. En funció de la puntuació obtinguda en aquesta eina autoavaluadora, la xarxa regional/nacional de referència assigna una categoria determinada: membre, bronze o plata. La màxima puntuació de nivell OR l’atorga la GNTH mitjançant el Gold Forum Process.

La Xarxa Catalana d’Hospitals sense Fum (XCHsF) va participar com a Centre Coordinador de l’ENSH entre 2009 i 2014. Des del 2016, la Laura Antón representa la XCHsF al Board, i des del 2019 col·labora com a Vice-Chair.

 

Més informació sobre la GNTH: www.tobaccofreehealthcare.org