OBJECTIUS I ACTIVITATS 

Els principals objectius  de la Unitat de Control del Tabac (UCT) són conèixer els determinants i la forma de prevenir i controlar el consum de tabac i l’exposició al fum ambiental del tabac, així com de les cigarretes electròniques, en la població. Per aconseguir aquests objectius, la UCT desenvolupa d’una banda, la investigació i avaluació, que inclou projectes com a mesura d’impacte de l’exposició passiva al tabac per a la població, l’ús de marcadors per mesurar el fum del tabac i els aerosols de les cigarretes electròniques a l’ambient o de biomarcadors en les persones o la implementació i avaluació d’intervencions com ara les llars sense fum. D’altra banda, també té cura de projectes aplicats d’intervenció com la Xarxa Catalana d’Hospitals Sense Fum (XCHsF) o assistencials com la consulta de tabac que ofereix ajuda per deixar de fumar tant a treballadors com a pacients de l’entorn ICO-IDIBELL. 

El control del tabac és un dels temes prioritaris del Pla de Salut de Catalunya, diversos plans directors (oncologia i malalties respiratòries) i del Pla Estratègic de Recerca i Innovació en Salut (PERIS), a banda de figurar en l’agenda de l’Organització Mundial de la Salut com el factor de risc prevenible per a quatre grans grups de malalties: càncer, cardiovasculars, respiratòries i diabetis  Per això volem que els projectes desenvolupats a la UCT tinguin impacte a la prevenció i el control del tabaquisme tant en el nostre entorn immediat (ICO) com en l’àmbit nacional i internacional. 

Actualment, la UCT manté col·laboracions estables amb institucions i organismes nacionals i internacionals, incloent-hi l’Organització Mundial de la Salut, que ha designat la UCT-ICO com a Centre Col·laborador de l’OMS per al Control del Tabac. 

La recerca de la UCT es materialitza a través del Grup de Recerca Consolidat en Epidemiologia, Prevenció i Control del Tabaquisme (2017SGR319) a l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge. Aquest Grup està format pel nucli d’investigadors de la UCT i incorpora col·laboradors de la Universitat d’Alcalà, la Universitat Oberta de Catalunya i l’Agència de Salut Pública de Catalunya. A més a més, la UCT és el nucli del Grup CB19/06/00004 del CIBER de Malalties Respiratòries, finançat per l’Instituto de Salud Carlos III. En aquest Grup,  a més del nucli d’investigadors ICO-IDIBELL, comptem amb companys de la Universitat de Alcalà i de l’Hospital de La Princesa. 


ORIGEN

L’origen de la UCT és el Grup de Recerca en Tabaquisme del Dr. Esteve Fernández constituït l’any 2000 al Programa de Prevenció i Control del Càncer (PPCC) de l’ICO. El Grup desenvolupava línies de recerca sobre tabaquisme amb projectes liderats des de l’ICO i també en col·laboració amb altres institucions, com les Agències de Salut Pública de Barcelona i de Catalunya,  l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques, l’Institut de Recerca Mario Negri (Milà), la European Network for Smoking Prevention (ENSP) i la International Agency for Research on Cancer 

 

L’activitat va créixer amb la participació en projectes de recerca europeus i la coordinació de la Xarxa Catalana d’Hospitals sense Fum (XCHsF), amb un notable increment de les persones implicades i de la productivitat tant en l’àmbit de la recerca com de les intervencions. 


ÚLTIMES NOTÍCIES