La Dra. Martínez ha dissenyat diversos programes de control del tabac dirigits a serveis sanitaris per facilitar la transferència del coneixement científic a la pràctica. Ha treballat amb metodologies mixtes (qualitatives i quantitatives) que impliquen la participació-acció per fer possible la implementació de programes mitjançant la coordinació del projecte “Hospital sense Fum”. De la seva contribució científica descasta el seu coneixement en la anàlisis de les necessitats politico-sanitàries i la seva experiència en l’aplicació d’estratègies que fan possible aconseguir la millorar el greu problema que planteja el tabaquisme a la nostra societat.
La seva principal línia d’investigació comprèn l’avaluació de programes i la transferència de la investigació sobre mesures politico-sanitàries en l’àmbit local, nacional i internacional. Els continguts específics de la seva investigació inclouen les següents àrees: el control del tabac als serveis de salut, la investigació aplicada (principalment destinada al disseny i avaluació de l’eficàcia dels programes educatius i intervencions per deixar de fumar), i el marc regulador de les polítiques de control del tabac, tot integrant un enfocament singular a les poblacions vulnerables.
Actualment és investigadora principal de sis projectes en marxa: tres relacionats amb el desenvolupament de programes formatius en tabaquisme tant a escala internacional com nacional (INSTrUCT ERASMUS +; PISCIS i ISCI_SEC,); dos projectes dirigits a poblacions vulnerables amb trastorn mental i abús de substàncies (ACT_ATAC i DUCATA, aprovats pel Fons d’Investigacions Sanitàries i el Plan Nacional sobre Drogues respectivament), a més d’un estudi de cohorts regional on s’ha realitzat seguiment a estudiants d’infermeria (ECTEC_S). A més és IP de projectes complexos comunitaris com un assaig pràctic (QUIT_MENTAL) i diversos estudis transversals (ETHIF, ECTEC, etc). Així mateix, col·labora en diversos estudis liderats per investigadors de la UCT, UB y UCSF.
La seva contribució científica comprèn la publicació d’uns 90 articles relacionats amb el control del tabac en revistes de factors d’impacte i la presentació d’unes 80 comunicacions en congressos i conferències. A més, és avaluadora habitual de revistes científiques internacionals en el camp de la prevenció i la salut pública. Pertany a diversos grups de treball en tabaquisme, entre ells el Grup de Tabac de la Sociedad Española de Epidemiologia .