Programa de formació en línia per millorar les intervencions per deixar de fumar a Espanya


Antecedents:

La prevalença de consum de tabac a Espanya és alta (el 23,0% de la població espanyola > 16 anys és fumadora, el 27,6% dels homes i el 18,6% de les dones). Tot i això, les intervencions per deixar de fumar en els serveis sanitaris són escasses.

Objectiu:

Aquest projecte implementació té com a objectiu oferir un programa d’aprenentatge en línia per millorar el coneixement, les actituds i els comportaments dels professionals sanitaris en l’abandonament del consum de tabac i incrementar el nombre i la qualitat de les intervencions per deixar de fumar en entorns clínics.

Mètodes:

El projecte E~PISCIS és un programa de formació en línia per capacitar als professionals sanitaris sobre com identificar, tractar i donar suport als pacients que fumen. Aquest projecte utilitza dos productes basats en evidència que han estat desenvolupats i testats per la Unitat de Control del Tabac:

(1) el “Programa Online de Formació en Intervenció Breu per deixar de fumar” dissenyat per l’Institut Català d’Oncologia en el qual s’ofereix formació sobre les intervencions conductuals i farmacològiques basades en l’evidència per deixar de fumar;

(2) les “Eines d’implementació” desenvolupades en el projecte ISCI_SEC i basades en les eines model d’Ottawa (tríptics, guia de butxaca, pòsters).

A més, el projecte actualitzarà el curs en línia incorporant cinc vídeos educatius en què els participants visualitzaran escenaris simulats en els quals aprendran com: 1) proporcionar assessorament estratègic 2) avaluar la motivació dels fumadors i la dependència de la nicotina; 3) oferir medicaments per deixar de fumar i abordar les preguntes i preocupacions dels clients en teràpia; 4) motivar un pacient no interessat en deixar de fumar; i, 5) a donar suport a un pacient que ha recaigut.

Mitjançant la formació als professionals de la salut sobre com proporcionar ajuda per deixar de fumar, es pretenc augmentar les intervencions per deixar de fumar en entorns clínics.

Finançament: Pfizer Grant ID 41929147, 49.000$

Equip Investigador

Institut Català d’Oncologia