EUREST-PLUS Spain: Consum de tabac i exposició al fum ambiental i residual del tabac en adults


Antecedents

El consum de tabac és la causa més important de morbiditat i mortalitat prematures. El Conveni Marc de l’OMS per al Control del Tabac (CMCT) i la Directiva de Productes de Tabac (DPT) doten als Estats membres de la Unió Europea amb polítiques dirigides a reduir l’inici del consum de tabac, augmentar les taxes d’abandonament del consum i reduir la demanda de productes del tabac.

L’International Tobacco Control Policy Evaluation Project va ser pioner en l’avaluació sistemàtica de les polítiques recollides en el CMCT a nivell poblacional en diferents països. Com a part d’aquest projecte, s’ha proposat un estudi d’avaluació de l’impacte de la DPT a nivell europeu en el context del CMCT, titulat European Regulatory Science on Tobacco: Policy implementation to reduce lung diseases (EUREST-PLUS). Aquest estudi ha constituït una cohort de 1000 persones fumadores en cadascun dels 6 països participants (Alemanya, Grècia, Hongria, Polònia, Romania i Espanya), que han estat entrevistades en 2016 i 2018.

El projecte titulat “Consum de tabac i exposició al fum ambiental i residual del tabac en adults: cohorts EUREST-PLUS Spain” té una doble finalitat: a) estendre el seguiment de la cohort espanyola de fumadors de l’estudi EUREST-PLUS, i b) constituir una nova cohort de persones no fumadores que convisquin amb una persona fumadora i estudiar objectivament la seva exposició al fum ambiental i residual del tabac.

Objectius

  1. Determinar els canvis en el patró del consum de tabac i els seus determinants després de la transposició de la directiva europea de productes del tabac a Espanya.
  2. Caracteritzar l’exposició al fum ambiental del tabac i els seus determinants en població no fumadora.
  3. Caracteritzar l’exposició al fum residual del tabac i els seus determinants en població no fumadora.

Metodologia

Seguiment de la cohort espanyola de fumadors de l’estudi EUREST-PLUS i constitució d’una nova cohort de persones no fumadores (i fumadores).

Cohort EUREST-PLUS Spain: Seguiment de la cohort d’aproximadament 1000 persones adultes fumadores. S’utilitza el mateix qüestionari cara a cara utilitzat en les ones prèvies de l’estudi.

Cohort de persones no fumadores: Constitució d’una mostra de 100 persones no fumadores que convisquin amb persones fumadores per obtenir la informació basal de la mateixa. S’utilitza un qüestionari sobre exposició al fum del tabac i s’utilitzen marcadors objectius d’ús i exposició al fum ambiental i residual del tabac.

Durada

3 anys (gener 2018 a desembre 2020).

Finançament

Subvenció PI17/01338, AES-ISCIII (72.800 €/88.088 €).

Equip investigador

Marcela Fu (IP, ICO-IDIBELL)

Yolanda Castellano (ICO-IDIBELL)

Francesc Centrich (ASPB)

Esteve Fernández (ICO-IDIBELL)

Noelia Ramírez (IISPV-URV)

Olena Tigova (ICO-IDIBELL)

Investigadors col·laboradors

Geoffrey T. Fong (Projecte ITC)

José A. Pascual (IMIM)

Constantine I. Vardavas (Estudi EUREST-PLUS)