Fum de segona mà del tabac i de la cigarreta electrònica a Europa


Abordatge del fum de tabac de segona mà i les emissions d’e-cigarretes: avaluació de l’exposició, noves intervencions, els efectes sobre les malalties pulmonars i la càrrega econòmica en diverses poblacions europees – El Projecte TackSHS

Antecedents

L’exposició al Fum Ambiental del Tabac (FAT) ha estat classificat com un “Carcinogen de grup 1” (un carcinogen humà conegut) per l’Agència Internacional de Recerca sobre el Càncer (IARC) i s’ha demostrat que té efectes adversos per a la salut en adults i en nens, incloent malalties del cor i trastorns respiratoris. Les cigarretes electròniques (e-cigarettes), el sistema més comú d’alliberament de “nicotina electrònica”, han irromput en el mercat amb un augment considerable del volum de ventes a tota la UE en els darrers cinc anys.

Objectius

El projecte TackSHS intentarà elucidar l’impacte integral que tenen el FAT i les emissions de les cigarretes electròniques sobre la salut respiratòria de la població europea i com varia l’impacte sobre la salut en funció de paràmetres socioeconòmics, amb especial èmfasi en grups vulnerables específics (pacients que pateixen de preexistents malalties pulmonars cróniques, fumadors i altres grups desfavorits).

Metodologia

Per mitjà d’una sèrie integrada de paquets de treball (workpackages), s’investigarà els determinants de l’exposició al FAT, a nivell individual i a l’ambient (enquesta paneuropea i avaluació del FAT en 12 països, la càrrega total de malaltia causada per malalties pulmonars i cardiovasculars), incloent canvis de la salut respiratòria en pacients i persones sanes, l’impacte econòmic de la mortalitat i morbiditat causades per aquestes exposicions, els mètodes per caracteritzar aquestes exposicions i noves intervencions per reduir-les. Aquest enfocament integral i integrat permetrà un canvi significatiu més enllà de l’estat del coneixement actual en la comprensió de l’exposició al FAT i de les emissions de les cigarretes electròniques. Els socis participants han estat a la avantguarda de la investigació en aquesta disciplina, amb certa col·laboració entre ells en projectes específics. El projecte TackSHS reuneix per primera vegada tots aquests equips d’investigació de primera línia, i la conjunció dels paquets de treball es traduirà en un pas endavant per fer front a la exposició al FAT i les emissions de les cigarretes electròniques.

Paquests de Treballs

 • WP1. Coordinació y gestió (Coordinador: ICO).
 • WP2. Avaluació ambiental de l’exposició al fum ambiental del tabac en zones privades i a l’aire lliure segons les polítiques de zones lliures de fum i les característiques socioeconòmiques de cada país. (Coordinador: ASPB).
 • WP3. Enquesta sobre el fum ambiental del tabac i les cigarretes electròniques  (Coordinador: IRFMN).
 • WP4. Mesures pel canvi: informació de la qualitat de l’aire per reduir l’exposició al fum ambiental del tabac en llars i cotxes (Coordinador: UNIABERD).
 • WP5. Exposició al fum ambiental del tabac i efectes de salut aguts en pacients amb malaltia pulmonar crònica (Coordinador: TFRI).
 • WP6. Impacte clínic de l’exposició passiva a les emissions de cigarretes electròniques en el sistema respiratori (Coordinador: HCS).
 • WP7. Fum ambiental del tabac en condicions experimentals i reals: comparació de mètodes de mesura (Coordinador: INT).
 • WP8. Exposició a les emissions de cigarretes electròniques: avaluació personal i ambiental en els espais confinats (Coordinador: ICO).
 • WP 9. Morbimortalitat atribuïble al fum ambiental del tabac a Europa  (Coordinador: ISPO).
 • WP10. Impacte econòmic del fum del tabac sobre la morbiditat i mortalitat i el retorn sobre la quantitat invertida en les intervencions (UPCT).
 • WP11.  Disseminació de les troballes del projecte (ENSP).

Durada

48 mesos: del 11/2015 al 11/2019.

Finançament

Grant Nº 681040. European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme (2.987.793,00 €).

Investigador Principal i Centre de Coordinació

Dr. Esteve Fernández, Institut Català d’Oncologia/IDIBELL.

Col·laboradors

TackSHS KoM terrace

Participants Nom Organització (sigles)  País
1. Esteve Fernández Institut Català d’Oncologia (ICO) Espanya
2. Maria J. López Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) Espanya
3. Silvano Gallus Istituto di Ricerche Farmacologiche Mario Negri (IRFMN) Itàlia
4. Sean Semple University of Aberdeen (UNIABDN) Escòcia, UK
5. Luke Clancy TobaccoFree Research Institute Ireland (TFRI) Irlanda
6. Panagiotis Behrakis Hellenic Cancer Society (HCS) Grècia
7. Roberto Boffi Fondazione IRCCS Istituto Nazionale dei Tumori (INT) Itàlia
8. Giuseppe Gorini Institute for Oncological Prevention (ISPO) Itàlia
9. Angel López-Nicolás Universidad Politècnica de Cartagena (UPCT) Espanya
10. Cornel Radu-Loghin European Network for Smoking/Tobacco Prevention (ENSP) Bèlgica
11. Joan B. Soriano Instituto de Inv. Hospital Universitario de la Princesa (IISP) Espanya

Web: www.tackshs.eu

Twitter: @TackSHSProject