FRUITFUL: Desenvolupament d’un programa de formació en cessació tabàquica per a LlatinoamèricaAntecedents 
El consum de tabac està incrementant en els països amb renda baixa com alguns països de la Regió Llatinoamericana i Caribenya. Actualment 120 milions de fumadors viuen en aquests països. La meitat d’ells patirà malalties relacionades amb el tabac i conseqüentment requeriran atenció sanitària. L’OMS calcula que la mortalitat per malalties relacionades amb el tabac augmentarà a Amèrica Llatina un 700% el 2030 si no es posen els mitjans necessaris per frenar el consum de tabac. Oferir ajuda per deixar de fumar és una de les polítiques efectives que l’OMS recomana i per això és imprescindible la implicació activa de tots i cadascun dels professionals sanitaris. El projecte Fruitful pretén cobrir la falta de programes de formació per a deixar de fumar als països de parla hispana a Amèrica Llatina.

Objectiu general 
El Projecte Fruitful té com a objectiu adaptar un curs de formació a distància desenvolupat a l’Institut Català l’Oncologia (ICO) a la realitat de tres països llatinoamericans (Bolívia, Guatemala i Paraguai) per difondre intervencions per deixar de fumar basades en l’evidència entre els professionals de la salut d’aquest països.

Metodologia 

Tres hospitals a Bolívia, Guatemala i Paraguai ofereixen a tots els seus professionals un curs on-line de formació per fer deixar de fumar a través de la plataforma e-oncologia. El programa de formació en “Intervenció Breu” permetrà als professionals sanitaris identificar, avaluar i tractar els fumadors en la seva pràctica diària. El model d’avaluació utilitza la triangulació dels mètodes qualitatius i quantitatius. Per a l’avaluació quantitativa es realitzarà una avaluació pre-post dels coneixements, actituds i nivell d’actuació en les intervencions per deixar de fumar dels participants. En l’avaluació qualitativa s’avaluarà la satisfacció del projecte, les barreres i les oportunitats que aquest curs ofereix, mitjançant entrevistes en profunditat i grups focals.

Durada
Novembre 2014- Novembre 2016.

Finançament
GB-13520139 (99.360 $)  Estudi finançat per Global Bridges: Healthcare Alliance for Tobacco Dependence Treatment, hosted at Mayo Clinic, and Pfizer Independent Grants for Learning and Change (IGLC).

Equip investigador

  • Cristina Martínez (Inv. Principal, ICO-IDIBELL)
  • Esteve Fernández (Inv. Principal, ICO-IDIBELL)
  • Assumpta Company (ICO)
  • Olga Guillen (ICO)
  • Mercè Margalef (ICO)
  • Martha Alicia Arrien (Instituto Oncológico del Oriente Boliviano de Santa Cruz de la Sierra-Bolívia)
  • Claudia Sánchez C (Ministerio de Salud Pública y Bienestar Social-Paraguay)
  • Paula Cáceres (Instituto de Cancerología y Hospital Dr. Bernardo del Valle-Guatemala)

 

Principals resultats obtinguts
Notícies en premsa


Si no tens accés a algún dels documents anteriors contacta amb nosaltres

Contactar