El pròxim 20 de març, l’Institut de Màrqueting Social i Salut de la Universitat de Stirling i la Unitat de Control del Tabac de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) organitzaran el taller ‘Llars sense fum: Com protegim el major número de no fumadors del tabaquisme passiu?’ com a esdeveniment previ a la reunió anual de la Society for Research on Nicotine & Tobacco (SRNT) 2024. Participa en un interessant debat de la mà d’un destacat panell internacional d’experts!

En aquest taller s’analitzaran els motius pels quals es fuma a casa i els obstacles per a aconseguir un entorn sense fum. Descobriràs els mètodes d’intervenció, extraient idees de programes de llars sense fum de tot el món, com Indonèsia, Israel, els EUA, Escòcia i Espanya, entre altres. El taller conclourà amb un debat crític sobre l’article 8 del Conveni Marc de l’OMS per al Control del Tabac (CMCT), que no inclou els entorns domèstics, i la importància d’establir objectius nacionals per a reduir l’exposició dels nens al fum de tabac aliè.

Apunta’t a aquesta sessió i prepara’t per al llançament de les pròximes activitats de la Xarxa Internacional SHINE, dedicada a la recerca i la defensa de les llars sense fum.

Més informació sobre els excel·lents ponents del taller:

Michelle Kegler

La Dra. Michelle C. Kegler és professora del Departament de Ciències del Comportament, Socials i d’Educació per a la Salut de l’Escola Rollins de Salut Pública de la Universitat de Emory i Directora del Centre de Recerca per a la Prevenció de Emory. La Dra. Kegler duu a terme recerques d’intervenció en el control del tabac i la prevenció de l’obesitat, centrant-se en l’entorn domèstic, i avalua coalicions i associacions comunitàries centrades en la promoció de la salut i l’equitat sanitària.

Yayi Prabandari

Yayi Prabandari, llicenciada en Ciències (UGM, Indonèsia) i doctora (Newcastle, Austràlia), és catedràtica del Departament de Comportament Sanitari, Medi Ambient i Medicina Social (Universitat Gadjah Mada, Indonèsia). En els últims 20 anys ha treballat amb investigadors estatunidencs, britànics i asiàtics en el control del tabac i ha publicat més de 90 articles en revistes internacionals sobre control del tabac i ètica, comportament sanitari, educació i promoció.

Laura Rosen

Laura J. Rosen, PhD (MS:Bioestadística; PhD:Salut Pública i Epidemiologia) és Professora Associada i antiga Cap de Departament en el Departament de Promoció de la Salut, Escola de Salut Pública, Facultat de Ciències Mèdiques i de la Salut, Universitat de Tel Aviv. El seu principal objectiu és contribuir a la salut pública i, en particular, al control del tabac a nivell nacional i mundial mitjançant la recerca, la promoció de polítiques sanitàries basades en proves i l’ensenyament i tutoria d’estudiants. La professora Rosen és una de les principals investigadores sobre el control del tabac a Israel. Forma part de diversos comitès d’experts nacionals i mundials.

Sean Semple

Siguin Semple és catedràtic de Ciències de l’Exposició en la Universitat de Stirling (Escòcia) i compta amb més de 25 anys d’experiència en la quantificació de l’exposició humana a riscos. Ha publicat nombrosos treballs sobre el mesurament del fum de tabac aliè i els avantatges dels entorns sense fum. La seva recerca examina l’ús de la informació sobre exposició per a qüestionar les creences sobre el tabaquisme en la llar i animar als fumadors i a la societat en general a canviar cap a espais sense fum en totes les llars.

Olena Tigova

Olena Tigova és investigadora i doctoranda a la Unitat de Control del Tabac de l’Institut Català d’Oncologia. Formada en salut pública i desigualtats en salut, durant els últims 8 anys s’ha dedicat al control del tabac. Els seus interessos particulars inclouen la protecció de les poblacions vulnerables enfront de l’exposició al fum de segona mà, la ciència de la implementació i el canvi de comportament. És coordinadora de projecte de la iniciativa Llars sense Fum a Catalunya.

Moderadors:

Rachel O’Donnell

La Dra. Rachel O’Donnell és investigadora principal i responsable de la participació de pacients i ciutadans a l’Institut de Màrqueting Social i Salut (Universitat de Stirling, Escòcia). Compta amb més de 15 anys d’experiència en el desenvolupament d’intervencions en llars sense fum i en el canvi de conductes sanitàries. Ha dirigit/treballat en diversos estudis nacionals/internacionals de mètodes mixtos sobre llars sense fum i ha publicat més de 40 articles revisats per parells en aquest àmbit de treball. En l’actualitat, Rachel dirigeix un assaig pilot controlat i aleatoritzat finançat per l’Oficina del Cap Científic (CSO) del Govern escocès sobre l’ús de la teràpia de substitució de nicotina per a reduir l’exposició dels nens al fum aliè (2023-2025). També codirigeix SHINE, la xarxa internacional de recerca sobre llars sense fum.

Esteve Fernández

Esteve Fernández és Director del Centre Col·laborador de l’OMS per al Control del Tabac, Cap del Programa de Prevenció i Control del Càncer i de la Unitat de Control del Tabac (Institut Català d’Oncologia). També és catedràtic d’Epidemiologia i Salut Pública de la Universitat de Barcelona. Ha treballat en epidemiologia del càncer, especialment en tabaquisme i altres factors de risc, així com en l’anàlisi de tendències d’incidència i mortalitat per càncer. Actualment, l’àrea principal de la seva recerca és el control del tabaquisme. Recentment ha estat nomenat pel Conseller de Salut català nou President del Consell Assessor sobre Tabaquisme de Catalunya. És l’investigador principal del projecte Llars sense Fum a Catalunya.

No Comment

Comments are closed.