Els dies 11 i 12 es va celebrar la reunió del projecte INSTrUCT (finançat  per Erasmus+) i liderat per la Unitat de Control del Tabac de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) en col·laboració amb e-oncologia. En el marc de la reunió es va organitzar una Trobada Internacional sobre “Reptes en la Implementació de la Formació per Deixar de Fumar”. L’esdeveniment va tenir un format híbrid, presencial i en línia, amb un total 106 participants.

INSTrUCT és un recurs educatiu en línia destinat a promoure la formació en deshabituació tabàquica dels estudiants d’educació superior totes les àrees Ciències de la Salut. Durant la trobada es va presentar aquest recurs educatiu a docents de diverses universitats, així com el procés d’implementació i avaluació d’INSTrUCT, en què participen estudiants?, professors i investigadors. En aquests moments més de 1.000 estudiants de diverses universitats europees ho han realitzat durant la seva fase pilot. Les universitats implicades són: Escola Superior d’Infermeria de Coïmbra (ESEnfC), la Universitat de Barcelona (Espanya), Universitat de Navarra (Espanya), Universitat de Lleida (Espanya), King’s College London (Regne Unit), Universite Lliure de Bruxelles i l’Erasmushogeschool Brussel (Bèlgica) i també l’Institut Catala d’Oncologia (Espanya) que coordina aquest consorci. Aquesta tecnologia educativa en línia està disponible en quatre idiomes (anglès, francès, espanyol i portuguès).

L’acte va comptar amb diversos experts en el camp de la cessació tabàquica i de l’ambit universitari, així com un alumne, Francisco Frias,  de l’ESEnfC, que va compartir la seva experiència com a estudiant del curs INSTrUCT en la seva implantació a l’ESEnfC. Va destacar els escenaris virtuals i el debriefing que proporcionen als estudiants l’oportunitat d’experimentar situacions de la vida real en un context virtual.

Aquest projecte educatiu internacional ambiciona ser un recurs últil per fomar els estudiants de Ciències de la Salut en cessació tabàquica de manera que puguin ser determinants en el seu futur professional a reduir la important càrrega de morbi-mortalitat associada al tabaquisme a Europa. Cal destacar, que el tabaquisme causa al món 8.000.000 de morts, i el que suposa aproximadament el 15% de la mortalitat en el nostre país.

No Comment

Comments are closed.