Aquest dijous 13 de gener ha tingut lloc la primera reunió del projecte “Efectivitat d’una intervenció basada en l’evidència per promoure llars sense fum: assaig controlat aleatoritzat” finançat per l’Institut de Salud Carlos III. Aquest estudi està coordinat per la Unitat del Control del Tabac de l‘ICO/IDIBELL i en col·laboració amb investigadores de les Agències de Salut Pública de Barcelona (ASPB) i Catalunya (ASPCAT).

És abastament conegut que l’exposició al fum ambiental per part dels fumadors passius incrementa els risc de diverses malalties, com ara el càncer de pulmó i l’infart de miocardi en adults, i té també un impacte específic en la població infantil que n’és especialment sensible. El nostre grup de recerca ha estimat que cada any aquesta exposició és responsable de 9.000 casos d’asma, 120.000 infeccions de l’oïda mitja i 7.000 infeccions de vies respiratòries baixes en els nens i les nenes espanyoles. Tanmateix, la proporció de llars amb fumadors amb una auto-regulació del consum de tabac a Espanya només és del 13%, si bé un 41% de llars tenen algun tipus de norma però encara un 46% no tenen cap norma. Per això, promoure llars sense fum és un element important per millorar la salut dels nostres infants.

Aquest projecte pretén adaptar i provar l’efectivitat d’una intervenció adreçada a famílies amb nens amb adults fumadors i que fumen a casa seva per tal que deixin de fer-ho. La intervenció s’oferirà a famílies amb menors en col·laboració amb les Associacions de Famílies d’Alumnes d’escoles de primària i secundària de l’àrea metropolitana de Barcelona.

El projecte, estudiarà a 400 famílies voluntàries que, dividides en dos grups, seguiran dues versions de la intervenció per avaluar la seva implementació i efectivitat en el nostre context. La intervenció conté diverses activitats per a que les famílies coneguin els beneficis de no fumar a la llar i la converteixin en una veritable “llar sense fum”. La intervenció s’implementarà en 6 setmanes i per avaluar la seva efectivitat es farà un seguiment del resultat als 6 mesos. Aquesta recerca, que té una durada de 3 anys, permetrà doncs avaluar científicament una intervenció per promoure llars sense fum, així com la seva implementació i usabilitat futura a gran escala.

No Comment

Comments are closed.