Nous reptes per al control del tabaquisme: tenim a Espanya interferències de la indústria del tabac?

La resposta a aquesta pregunta es va debatre àmpliament en una Jornada monogràfica el dia 27 d’abril i es va concloure contundentment que “sí”. De fet, la indústria del tabac ha estat i està interferint tant a nivell nacional com internacional per tal de frenar el progrés de les polítiques destinades a aconseguir un món lliure de tabac.

Així s’ha posat en evidència en aquesta Jornada organitzada pel Centre Col·laborador de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) per al Control del Tabac de l’Institut Català d’Oncologia/Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (ICO-IDIBELL) i el CIBER de Malalties Respiratòries, en la qual també han col·laborat l’Associació Nacional d’Informadors de la Salut, el Comitè Nacional per a la Prevenció del Tabaquisme i l’Organització Mèdica Col·legial, on va tenir lloc la Jornada.

Al debat, Andrés Perelló i Carles Escolà van aportar les seves experiències amb els lobbies del tabac. Perelló, ex-parlamentari europeu que va participar en la ponència de la Directiva europea sobre Productes del Tabac, va relatar com els lobbies van classificar als parlamentaris segons el grau en què podien ser abordats i va qualificar d’indecent la gran pressió a la qual es van veure sotmesos a Brussel·les. Escolà, periodista i autor del llibre “Llicència per a matar: una història del tabac a Espanya”, va explicar la falta de transparència de la indústria del tabac i del propi Comissionat per al Mercat de Tabac, organisme dependent del Govern, en tots els seus intents d’entrevista amb ells.

Per part seva, l’Armando Peruga, expert en tabaquisme que va treballar durant dècades a la OMS i investigador de l’ICO-IDIBELL actualment, va presentar els pèssims resultats d’Espanya en l’Índex Global d’Interferència del Tabac, que situa a Espanya en la meitat del rànquing, amb un amplíssim marge de millora. Els exemples d’interferències van des de l’acceptació de donacions fins a la creació de premis finançats per la indústria o la presència pública i notòria de representants d’institucions en actes organitzats o finançats per la indústria. Finalment, Julio Doncel, tècnic extern del Ministeri de Sanitat, va repassar les activitats de la indústria del tabac amb institucions públiques que violen flagrantment el Tractat Internacional sobre Control del Tabac de l’OMS. Aquest tractat ha estat esmentat en repetides ocasions ja que els seus signants, entre ells Espanya, es comprometen a protegir-se dels interessos de la indústria del tabac en benefici de la salut pública. A més de la imminent aprovació i posada en marxa d’un Pla Integral de Prevenció del Tabaquisme, Doncel va detallar les propostes que llançaran sobre transparència i seguiment de les reunions i contactes de la indústria amb els organismes públics.

La Jornada va finalitzar amb un debat moderat pel periodista Javier Granda Revilla. El públic, format per periodistes, polítics i professionals sanitaris involucrats en el control del tabaquisme, va participar activament generant un debat profund i interessant. Entre les conclusions destaquen: la preocupació per la falta de finançament de les organitzacions (majorment no governamentals) implicades en el control del tabaquisme, la necessitat d’una nova llei que permeti avançar el control del tabaquisme a Espanya – disminuint la càrrega de morbimortalitat associada-, i la necessitat de detectar i posar fre a les estratègies d’interferència de la indústria del tabac a tots els nivells de l’administració.

No Comment

Comments are closed.