La UCT ha celebrat, com cada 31 de maig, el Dia Mundial sense Tabac. Aquesta iniciativa, promoguda per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), té com a objectiu augmentar la consciència de la població sobre aquest important problema de salut pública. Aquest any, l’OMS ha proposat el lema ‘Cultiva menjar, no tabac’, amb l’objectiu de sensibilitzar els països productors de tabac perquè triïn cultius que aportin valor a la societat enfront dels que fomenten la persistència de l’epidèmia del tabaquisme.

Amb motiu d’aquesta efemèride, la Unitat de Control del Tabac (UCT)  de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) i el Campus de Bellvitge de la Universitat de Barcelona (UB) han organitzat una sèrie d’activitats per promoure una vida saludable. Les activitats van començar el dia 25 de maig amb l’inici de la ‘Setmana sense Fum’, promoguda per l’Agència de Salut Pública de Catalunya, i van culminar el dia 31 de maig.

Algunes de les activitats destacades inclouen:

  • Estands informatius: Tant a l’ICO com a la UB es van instal·lar punts informatius per fomentar una vida lliure de tabac. Al Campus de Bellvitge, els alumnes d’odontologia i medicina van participar en aquesta activitat després de rebre formació sobre com oferir intervencions breus per deixar de fumar. A l’ICO, tot el personal de la UCT va donar recomanacions en un estand. En total, en els dos estands, un centenar de persones van rebre informació sobre el tabac i una trentena d’elles van mesurar els nivells de monòxid de carboni. Aproximadament, quinze persones es van inscriure en el taller informatiu periòdic que es realitza a l’ICO per motivar-los a deixar de fumar i iniciar un procés de deshabituació. Així mateix, i en l’activitat de promoció de la salut, Ametller Origen va col·laborar proveïnt-nos d’un producte saludable, pomes, que es van oferir a totes les persones que s’apropaven als dos estands.
  • Sondeig: Es va realitzar una breu enquesta als pacients i visitants per conèixer el seu grau d’acord en el compliment i l’ampliació de la normativa d’espais sense fum als espais exteriors de l’ICO. El 77% dels participants eren coneixedors de la normativa vigent, que regula que no es pugui fumar ni als interiors ni als exteriors dels hospitals d’aguts. El 88% de les persones van manifestar el seu acord amb aquesta normativa. No obstant, al voltant del 74% de les persones han vist persones fumant en el centre, principalment a les entrades de l’hospital i als espais a l’aire lliure.
  • Vídeos informatius: Es van elaborar i projectar vídeos per informar sobre les polítiques d’espais sense fum a l’ICO. També es va preparar un vídeo amb testimonis de persones que han deixat de fumar a la Consulta de Tabac. Ambdós vídeos es projectaran a les pantalles de les consultes externes durant els pròxims mesos per informar sobre la normativa i els serveis relacionats amb el tabac a l’ICO Hospitalet.
  • Missatges informatius a les xarxes socials: L’ICO, amb el suport de la UCT,  va difondre diversos missatges a través del seu compte de Twitter sobre la prevenció i el control del tabac.
  • Recollida de signatures: Tant a l’ICO com a la UB, es va sol·licitar la participació a la campanya europea per aconseguir ‘La primera generació sense tabac’ per a tota la comunitat sanitària, acadèmica i els usuaris. Més informació: https://eci.ec.europa.eu/029/public/#/screen/home.
  • Activitat física: Dos monitors d’esports de la UB van organitzar sessions d’activitat física al Campus de Bellvitge amb la col·laboració d’alumnes de la UB. I a l’ICO es va fomentar l’exercici físic oferint als visitants participar en el joc de bitlles.
  • Aparició en mitjans de comunicació: L’equip UCT ha participat amb diversos mitjans de comunicació per difondre diverses iniciatives per controlar el tabac liderades pels seus membres. Aquest any el projecte “Llars sense fum” ha suscitat gran interès entre els mitjans, ja que es tracta de un projecte innovador. Aquest te com objectiu implicar als pares per aplicar la norma de no fumar a casa i envitar que els seus fills estiguis exposats al fum del tabac. Abaix resumim els impactes mediàtics.

24.04.2023

El Periódico “El 40% de los padres fuman en casa: epidemiólogos y escuelas se alían para sacar el humo de los hogares”

elperiodico.com


29.05.2023

La Vanguardia “El ICO impulsa una investigación para que los padres dejen de fumar en casa” 

lavanguardia.com


29.05.2023

Infobae “Investigadores impulsan un programa con las AFA para que los padres dejen de fumar en casa”

infobae.com


29.05.2023

COPE “Investigadores impulsan un programa con las AFA para que los padres dejen de fumar en casa”

cope.es


31.05.2023

ABC “Proyecto pionero para que los padres no fumen en casa: Mis hijas no tienen por qué convivir con mi nicotina”

abc.es


31.05.2023

Aragón TV. Entrevista

aragontelevision.es

Radio Estel. Entrevista

radioestel.cat


06.6.2023

Radio Badalona. Entrevista

bdncom.cat


Amb totes aquestes iniciatives, els membres de la UCT han demostrat, com sempre, el seu entusiasme i compromís per aconseguir una societat més sana i saludable, que evidentment passa per ser més lliure dels productes de tabac

No Comment

Comments are closed.