Des del 2022, la Unitat de Control del Tabac està associada a la Coalició Smoke Free Partnership (SFP), una xarxa especialitzada, formada per organitzacions de la UE (Unió Europea) i nacionals amb experiència tècnica en política de control del tabac.

El passat 7 de novembre, la Unitat de Control del Tabac va participar a la Jornada sobre fiscalitat del tabac organitzada per la SFP. Augmentar els impostos sobre el tabac és una de les eines legislatives més impactants per reduir el consum de tabac. Per tant, la revisió de les polítiques nacionals en aquest àmbit així com la revisió de la Directiva de l’impost sobre el tabac (TTD) de la UE ens permetrien assolir l’objectiu de crear una Generació Lliure del Tabac. Els impostos sobre el tabac a Espanya no s’han revisat des del 2016 i és un tema urgent per a aconseguir una estratègia nacional efectiva en el control del tabac.

El 8 de novembre, l’SFP va celebrar una reunió anual de la coalició on es van discutir els assoliments clau del 2023 a nivell nacional. La representant de la nostra Unitat, Olena Tigova, va participar en un debat sobre les mesures de la Directiva de Productes del Tabac (TPD) que s’haurien de prioritzar, destacant la necessitat d’una millor definició dels productes del tabac, especialment per als termes confusos per a productes nous. A més, la discussió sobre TPD va posar èmfasi en la introducció d’empaquetatge neutre i en la revisió de l’article 24 que actualment prohibeix als estats membres restringir la comercialització de tabac o productes relacionats que compleixin la Directiva. La trobada va finalitzar amb la presentació interna de l’Índex d’Interferències de la Indústria del Tabac europeu 2022, on es reporten també els resultats d’Espanya. L’Índex posa de manifest l’important treball pendent a realitza al nostre país per eliminar les interferències de la indústria en l’àmbit del tabac.

Smoke Free Partnership 2023

No Comment

Comments are closed.