Una innovadora intervenció telefònica fomenta l’abstinència del consum de tabac entre persones amb trastorns mentals
Un estudi liderat per la Unitat de Control del Tabac (UCT) de l’Institut Català d’Oncologia (ICO), en col·laboració amb l’Agència de Salut Pública de Catalunya i sis hospitals de la província de Barcelona, ha demostrat l’efectivitat d’una intervenció telefònica proactiva i motivacional en aconseguir que els pacients amb trastorns mentals greus deixin de fumar. Es calcula que al voltant del 75% dels pacients hospitalitzats per malalties mentals fuma, la qual cosa triplica la proporció de tabaquisme en la població general. Les persones que sofreixen aquest tipus de trastorns són més propenses a fumar i s’estima que el tabac causa la mort d’entre el 48% i el 53% d’aquest grup.
La recerca, publicada en la revista International Journal of Mental Health and Addiction, ha comprovat l’eficàcia d’una intervenció telefònica per a deixar de fumar a través de la línia 061 CatSalut Respon del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. Es tracta del primer estudi d’aquestes característiques dissenyat específicament per a pacients amb trastorns mentals amb un seguiment de 12 mesos. En la recerca van participar fumadors amb trastorns mentals ingressats a les sales de salut mental de sis hospitals d’aguts de la província de Barcelona: l’Hospital Clínic, l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, l’Hospital Universitari de Bellvitge, l’Hospital Hestia Duren i Reynals i la Fundació Althaia.
L’equip d’investigadors de l’ICO i dels sis hospitals esmentats va dissenyar una intervenció telefònica amb un enfocament proactiu per a ajudar les persones amb trastorn mental ingressades a deixar de fumar després de rebre l’alta hospitalària, aprofitant la seva abstinència o reducció del consum durant el seu ingrés, ja que als hospitals d’aguts està prohibit fumar i reben ajuda per a mantenir-se abstinents. Depenent de cada cas, la intervenció anava dirigida a augmentar la motivació per a deixar de fumar; aconseguir l’abstinència; prevenir les recaigudes; reduir el consum o recomanar tractament farmacològic.
La intervenció la van dur a terme infermeres formades en l’abordatge del tabaquisme i l’atenció a persones amb trastorn mental de la línia telefònica 061 CatSalut Respon. El grup intervenció de l’assaig clínic va rebre una trucada telefònica de les infermeres formades a les primeres 48 hores, a la setmana, al cap de 15 dies i un, tres, sis i 12 mesos després que rebessin l’alta. En cada crida se’ls va proporcionar una estratègia d’intervenció adaptada en funció de la situació de cada pacient. Els participants del grup control van rebre tan sols consell inicial per a deixar de fumar i se’ls va preguntar les mateixes variables per a comparar resultats entre grups.
Durant les crides, les infermeres van ajudar els participants del grup intervenció a identificar barreres i oportunitats per a aconseguir deixar de fumar, establir objectius i estratègies per a abordar la síndrome d’abstinència. Els resultats indiquen que els fumadors amb trastorns mentals greus que es van abstenir de fumar durant l’hospitalització tenien una major probabilitat de deixar de fumar amb èxit amb l’ajuda de la intervenció telefònica. Altres estudis han comprovat, que els pacients amb trastorns mentals que deixen de fumar redueixen els seus nivells d’ansietat, augmenten la seva qualitat de vida i obtenen millors resultats en l’abstinència d’altres drogues.
Els autors suggereixen, a més, que aquesta intervenció podria transferir-se a la pràctica clínica habitual en el conjunt del Sistema Nacional de Salut. Cristina Martínez, autora principal de l’estudi i cap adjunta de la Unitat de Control del Tabac (UCT), subratlla que l’estudi “demostra l’acceptabilitat i viabilitat d’aquesta intervenció i que les línies d’ajuda per a deixar de fumar adaptades podrien ser una solució a nivell comunitari per a promoure els beneficis de l’abstinència de fumar durant l’hospitalització”.
Aquest programa no sols promet millorar significativament la qualitat de vida de de les persones amb patologia mental que fumen, sinó també estendre la seva esperança de vida en reduir un dels factors de risc més crítics per a la seva salut, el consum de tabac.
No Comment